find us at +359 879 365 495

CO2 Laser peeling

Терапевтични индикации на СО2 лазер

Фракциониран аблативен CO2 - лазер  ефективно премахва доброкачествени кожни образования. Той излъчва светлина с дължина на вълната 10 600 ηm, която се поглъща от водата в кожата. Високо-интензивният лъч може да се фокусира в много малка зона, което осигурява прецизно премахване на доброкачествените изменения с различен размер. Околната здрава кожа не се засяга, като се намалява възможността за образуване на постоперативни белези.

Кои кожни промени могат да се третират с фракциониран аблативен CO2 лазер?

премахване на епидермални лезии :себорейни веруки, фиброми, соларни кератози, вирусни брадавици, епидермални невуси;

може да се използва при ремахване на кожни тумори: суперфициален базоцелуларен карцином, доброкачествени пигментни невуси, болест на Бауен

премахване на дермални образувания: сирингоми, хидраденоми, мастни хиперплазии, ксантелазми, неврофиброми, трихоепителиоми, себацейни аденоми;

лечение на ринофима и белези от акне, травми и операции.

Той е „златен стандарт” в борбата със възрастовите изменения на кожата.
Какви са предимствата на CO2 лазера? • намалено или липсващо кървене;

• улеснена анестезия;

• намалено увреждане на съседните тъкани;

• минимален постоперативен оток;

• намалено времетраене на операциите;

• понижен риск от образуване на белези;

• намален риск от инфектиране на раната;

• по-бързо заздравяване и безпроблемен постоперативен период и др. Премахване на доброкачествени кожни образувания

Премахване на доброкачествени кожни образувания - фиброми (папиломи), себорейни брадавици, ксантелазми и епидермални образувания

Кои са доброкачествени образования на кожата?

Най-често срещаните от тях са:

1. Фиброми

Често срещани доброкачествени образования на кожата, разположени на краче, стеснени в основата си. Те с гладка или неравна повърхност и с цвета на кожата. Обикновено са множествени с големина 2 - 3 мм или единични със сферична форма и мека консистенция. Фибромите се разполагат в области подложени на механично триене и хронично дразнене от дрехи или накити. Такива области са клепачите, страничните части на шията, подмишниците, под гърдите (особено при по – пълните жени), слабинните гънки и др. Срещат се много често при пациенти на средна възраст, по –чести са при жените. Могат да се появят по време на бременност и често могат да се съчетаят с множествени себорейни брадавици.

2. Себорейни брадавици

Доброкачествени новообразувания на кожата обикновено пигментирани, които се срещат най-често след 35 годишна възраст.Представляват малки окръглени, жълтеникави до черни петна с неравна повърхност. Често са ронливи и с размери от 1 – 2 см. Може да са единични или множествени като се локализират в т. н. себорейни области – глава, чело, гърди, гръб и др.

3. Кожен рог

Това са лезии, които възникват върху почти непроменена кожа, имат конична форма и изразена хиперкератоза на върха. Най – често са локализирани по откритите части на тялото- горната половина на лицето и ушната мида.

4. Ксантилазми

Представляват жълтеникави плаки, симетрично разположени във близост до вътрешните ъгли на клепачите (по - често на горните).След появата си, те се увеличават по размер като показват тенденция към сливане. Тези образувания по принцип не засягат функционирането на клепачите като често рецидивират след лечение. Наличието на ксантилазми налага изследването на липидите, с цел изключването на хиперлипидемия.

5. Епидермални образувания

Това са образувания, дължащи се на свръх растеж на повърхностния слой на кожата. Могат да бъдат с различни размери, разположени са най - често линеарно, с жълтеникав до тъмно кафяв цвят и неравна повърхност. Те са налице по време на раждането ( 50% от случаите) или се развиват по време на детството. Подробен списък на показанията по диагнози:

Acne keloidalis nuchae

Acne scarring

Actinic cheilitis

Actinic keratoses

Adenoma sebaceum

Angiofibroma

Angiokeratoma

Basal cell carcinoma

Brook-Spiegler syndrome

Chondrodermatitis nodularis helicis

Clear cell acanthoma

Condyloma

Cutaneous vascular lesions

Darier disease

Elastosis perforans serpiginosa

Fordyce spots

Granuloma faciale

Hailey-Hailey disease

Hidradenitis suppurativa

Hydrocystomas

Hypertrophic scarring

Keloids

Lichen sclerosus et atrophicus

Linear epidermal nevus

Lupus pernio

Lymphangioma circumscriptum

Matrixectomy (with nail avulsion)

Milia

Neurofibroma

Nevoid basal cell carcinoma syndrome

Pearly penile papules

Porokeratosis

Rhinophyma

Rhytides

Scar revision

Sebaceous hyperplasia

Seborrheic keratosis

Stria cutis distensae

Syringomas

Tattoo removal

Trichelemmoma

Verruca

Xanthelasma

Oтстраняване на белези и стрии с Фракционен CO2 лазер:

1. Какво представлява Фракционирането като процедура?

Допреди няколко години заличаването на белези и бръчки се правеше с методики като дермабразио, дълбок химичен пилинг, класически лазерен пилинг, които имат съществени недостатъци като дълъг възстановителен период, риск от поява на хипер пигментации, белези и др.

С новата революционна технология – т. нар. Фракционен CO2 лазер - се осъществява „изпаряване” на повърхностните епидермални слоеве и специфично топлинно въздействие върху дълбоките структури на кожата. По време на самата процедура не се наранява цялата кожа, а само отделни участъци от нея под формата на микроскопични колони –микротермални зони. Всяка такава зона е заобиколена от здрава и незасегната от лазера област. Това позволява на кожата да се възстанови много бързо, дори при обработване на по-големи повърхности. Така се активира производството на нови и здрави колагенови влакна, които изглаждат релефа на кожата, подобрават и възстановяват нейната структура, плътност и еластичност.

2. В кои случаи се препоръчва тази процедура?

Фракционен CO2 лазер се използва за терапия на разширени пори, белези от акне, шарка, следоперативни белези, фини бръчки и стягане на отпусната кожа.

3. Какви са предимствата на тази процедура?

При лазерната обработка се придизвиква ремоделиране на колагеновата структура и нейното обноваване по изключително прецизен начин, което не е по силите нито на средно-дълбокият пилинг, нито на така известното дермабразио. Лазерната енергия стимулира образуването на здрав колаген и по този начин се подобрява релефа и структурата на белезите, намаляват бръчките и фините линии, подобрява се текстурата на кожата и се възстановява свежия й вид.

 

 

 

Gallery